Birinci sınıf öğrencilerimizle Tesla bobini tasarladık. Çalışma prensibi her ne kadar manyetik alanda biriken enerji, düşük akım ve yüksek voltaj olsa da amacımız çocuklara enerjinin hiçbir zaman kaybolmadığını sadece dönüştüğünü gözlemletmekti.
Artırılmış gerçeklik (kısaca AR), yapay zeka ve üç boyutlu baskılar gibi teknolojik ilerlemelere olanak sağlıyor. 2000’den sonra doğan çocukların, yani Z kuşağının, AR teknolojisine hızla adapte olmaları sürpriz değil. Z kuşağı aynı zamanda “dijital yerli” olarak da tanımlanmakta. 8 yaşından küçük çocukların % 72’si medya tüketimleri için sadece mobil cihazları kullanıyor. AR, Z jenerasyonunun göz ve beyin gelişimini sağlayarak dünyaya farklı bir açıdan bakmasını sağlıyor. Çocukların heyecanlandıran bir teknoloji olması bakımından da önem taşıyor.
Dünya'yı çocuklar güzelleştirecek! Öğrencilerimizle görme engelli bireyler için akıllı baston tasarladık. Nasıl çalıştığını haftanın minik bilim insanından dinleyebilirsiniz...
Minik bilim insanlarımız deneylerine devam ediyor.
LED'in açılımını biliyor musunuz? "Light Emitting Diode" yani "Işık Saçan Diyot" anlamına geliyor. Diyot ne peki? Diyotlar, yarı metaller kullanılarak yapılan sistemlerdir.
Diyotların temel özelliği, elektriksel direncinin bir yönde çok yüksek diğer yönde ise çok düşük olmasıdır. Bu durum elektriğin sadece tek bir yönde akmasını sağlar. Deneyde kullandığımız ses algılayıcı ise içinde bulunan piezoelektrik kristalller, dışarıdan gelen ses titreşimlerini elektrik sinyalini çevirir ve böylece ledler yanar. Tabii tüm bunları miniklerimize anlatmadık.
Özellikle birinci sınıfa başlayan öğrencilerimize sürekli ellerini yıkamaları gerektiğini söylüyoruz fakat bunun nedenini somut olarak açıklamak çok zor oluyor. Bu yüzden öğrencilerimiz ile gözle görülmeyen varlıkları mikroskop aracılığı ile gösterip neden ellerini yıkamaları gerektiği konusunda farkındalık kazandırdık.
Haftanın minik bilim insanı robotik kodlama ile yaptıkları okuma çarkını anlatıyor. Bireysel farklılıkları gözeterek hazırladığımız sınıf etkinliklerimizi zenginleştirerek, tüm öğrencilerimizin öğrenme becerilerini, ihtiyaçları doğrultusunda destekliyoruz.
Katı desek değil, sıvı desek değil, gaz hiç değil.. Eee hani maddenin 3 hali vardı. Haftanın minik bilim insanı deneyini bizlerle paylaşıyor.
Birinci sınıflarımızla Süpürge Makinesi Tasarladık. Öğrencilerimizle hem gözlemledik hem öğrendik hem de eğlendik. Pildeki enerji sayesinde, dönen pervanenin oluşturduğu hava basıncı süpürge makinelerinin temel mekanizmasını oluşturuyor... Amacımız; farklı düşünelim, farklı bakalım en önemlisi sorgulayalım.
“Muzdan Piyano görmüş müydünüz ? Bir yaşınıza daha girebilirsiniz”. Minik bilim insanımız robotik kodlama ile tasarladığımız deneyini anlatıyor.
Bir pervaneden EL MİKSERİ'ne, yaratıcılığın sonu yok, bilimsel düşünme becerisini edinen çocuk her şeye farklı bakar.
Miniklerimizle çizim robotu tasarladık, açısal momentum, titreşimin gücü, enerji, ve sanat... Hepsi bir arada. Bu yaştaki çocuklar bu deneyden ne anlayabilirler dediğinizi duyar gibiyiz, zaten deneyin tamamını anlamaları gerekmiyor. Bilimi sevsinler, eğlenerek öğrensinler, bilimsel bakış açısı kazansınlar, merak etsinler, düşünsünler, sorgulasınlar bizim için yeterli. Ayrıca belirtmek isteriz sandığımızdan daha çok şey anladılar; pili, içindeki enerjiyi ve robotun pervanenin titreşimi ile döndüğünü.
Türk alfabesi yetmedi, bir de Mors alfabesini öğrenelim dedik yetmedi bir de bunu kullanmak için telgraf yapalım dedik. Der demez yaptık tabi ki hemen. Haftanın minik bilim insanından dinleyebilirsiniz.